Ik heb rare dingen gezien na herstructureringen 

Ik heb rare dingen gezien na herstructureringen 

Auteur: Walter Linseele

Ik had een mooie tuin ...  

Vijftien jaar geleden liet ik mijn tuin door een tuinarchitect aanleggen: een prachtig ontwerp met mooie bloemen en struiken. Een paradijsje.

In het begin had deze tuin het wat moeilijk maar uiteindelijk groeide alles mooi toe en werden de struiken groter en groter.

Zelf kende ik van tuinieren niet meer dan hagen scheren, gras afrijden en onkruid wieden. Dat was dan ook datgene wat ik als een goeie huisvader jarenlang in mijn tuin deed. Tot mijn struiken verwilderd waren en echt gesnoeid moesten worden. 


...  tot ik hem begon te herstructureren.

 Ik moest mijn tuin en vooral de struiken herstructureren.

Je ziet het al voor jou: geen kennis en de overtuiging ‘ik zal dat wel even op internet opzoeken en zelf aanpakken’.

Heb ik ook gedaan en dan bleek dat elke struik uit mijn tuin bijna op een ander moment of op een andere manier diende gesnoeid te worden.

Geen probleem. Zo goed en zo kwaad als het kon heb ik dat dan ook gedaan. De goeie huisvader was tevreden over zijn werk.

Tot … de volgende lente een aantal van mijn struiken kapot waren.

Oei. Ik had toch alles goed opgezocht?
Ik had toch alles gedaan zoals het in die artikels en filmpjes werd beschreven? 

 

Herstructureren is een vak 

Mijn buur, een rijk man die voor zijn plezier bij een tuinaannemer werkte, stopte op een bepaald moment met werken. Ik profiteerde ervan om hem te vragen of hij eens naar mijn tuin wou kijken want ik begreep er niets meer van.

Mijn verbazing was groot. Blijkbaar had ik de verkeerde naam gegeven aan een aantal van mijn struiken. En met de verkeerde naam kwam natuurlijk een verkeerde manier van snoeien uit het internet. Daarnaast bleek toch alles wat ik op het internet had gelezen of gezien niet zo te kloppen met wat de man uit de praktijk mij vertelde.

Waarom vertel ik jou dit waar gebeurd verhaal?

Wel, ik lees nu op vele plaatsen dat bedrijven aan herstructureringen denken.

Ik hoop van harte dat ze het anders aanpakken dan ik met mijn tuin deed. Geen zelf proberen of opzoeken op het internet wat ze zouden kunnen doen. Niet zomaar wat snoeien.

Want net zoals elke struik op een ander moment of op een andere manier moet gesnoeid worden, heeft elk bedrijf en afdeling nood aan een andere aanpak. En enkel een echte professional kan ze behoeden voor kapotte delen. 


Ik heb heel rare dingen gezien na bedrijfsherstructureringen


Ik was bij een groot bedrijf voor een bepaald project en kwam daar in gesprek met een medewerker. Deze man was in het kader van een herstructurering ontslagen, samen met een pak collega’s.

Weet je wat hij me vertelde? “Ik zat vanmorgen op de bus naar het werk en viel bijna van mijn zitje. Er hingen vacatures uit voor mijn bedrijf in de bus, waaronder voor mijn eigen functie.”.

Wat een kosten en een negatieve energie heeft dit blind snoeien niet veroorzaakt!

Bij een andere klant kwam ik na een herstructurering ter plaatse. Hun moederbedrijf had opdracht gegeven om te herstructureren (d.w.z. van mensen af te geraken).

Ik moest met lede ogen vaststellen dat als gevolg een pak van de noodzakelijke kennis over het functioneren van de kernprocessen verdwenen was uit het bedrijf.

Lijkt me niet echt de bedoeling van een herstructurering, toch?


 

Dit is echt een oproep om neutrale professionals te betrekken bij je geplande herstructureringen. 

Wij hebben een jarenlange ervaring in het structureren van bedrijven, rekening houdend met wat echt nodig is om het bedrijf nog beter te laten draaien. 

Want in tegenstelling tot mijn kennis over tuinieren, is herstructureren wél onze expertise. Jij profiteert van jarenlange ervaring en grondige kennis. Je zou toch gek zijn om zelf je struiken te beginnen snoeien? 


Wil je graag eens praten over herstructureren binnen jouw bedrijf?
Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.


Gratis e-boek met MIMER model: 

Van vastgelopen structuren naar duurzame, betrokken organisaties