Over Goethe en beperken: wat kunnen we leren van een 18e eeuwse filosoof

Over Goethe en beperken: wat kunnen we leren van een 18e eeuwse filosoof

 

Auteur: Walter Linseele

 

In de 18e eeuw wist Goethe het al: 

"In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister."
Door zich te beperken, toon men zich pas meester. 


Dat kan tellen als 18e eeuws statement. Zouden de mensen en de bedrijven toen ook al last hebben gehadvan teveel hooi op hun vork nemen? 

Spijtig genoeg hebben we nog niet zoveel bijgeleerd sindsdien. In de 21e eeuw zie ik nog heel wat bedrijven en organisaties die telkens weer lange lijsten opstellen met actiepunten, met doelstellingen die ze dan de volgende periode willen of moeten realiseren. 

Maar wanneer ik hen vraag welke actiepunten van de vorige lijst daadwerkelijk werden gerealiseerd, geïmplementeerd of nog maar geïnitieerd, ... oei, dan is het even stil. 

Natuurlijk kan je al je actiepunten oplijsten, maar kies er elke maand of kwartaal of jaar één of twee uit en start daarmee. Eens deze plannen gerealiseerd werden, kan je je lijst erbij pakken en bekijken welke volgende issues zullen worden aangepakt in een volgende periode. 

Beperken is de boodschap 

Zonder belerend te willen zijn, wil ik toch graag hameren op het belang van je acties te beperken. Teveel acties zorgen voor onduidelijkheid, verwarring, demotivatie bij je medewekers en zelf voor verlamming.

Werk eens een actiepunt helemaal uit in plaats van veel actiepunten op te lijsten. Je medewerkers zullen je ontzettend dankbaar zijn. Niet alleen weten ze nu duidelijk wat van hen verwacht wordt, zij kunnen zich nu ook focussen op die ene doelstelling die jij hebt uitgezet. 

Succes gegarandeerd en blije medewerkers op de koop toe, een win-win toch? 

 

Loop jij ook wel eens verloren in de vele acties en projecten die moeten gerealiseerd worden in je bedrijf? 

Het Mimer team helpt jou om meer duidelijkheid, structuur en richting aan te brengen in de werking van je bedrijf. Jij kan tellen op meer dan 30 jaar ervaring in het begeleiden van grote en kleinere bedrijven. 


Wil je eens vrijblijvend van gedachten wisselen over deze zaken? 
Neem dan zeker contact op via onderstaande knop. Wij gaan graag met  je vragen aan de slag. 

Jouw Mimer team

Walter Linseele

Doelgerichte organisatie-veranderaar. Helpt bedrijven en organisaties bij het succesvol uitvoeren van veranderingen zodat iedereen er beter van wordt.
Volg Walter op Linkedin

Leni Borde

Doelgerichte organisatie-veranderaar. Laat mensen, teams en leidinggevenden samenwerken én tacklet conflicten die daarin kunnen ontstaan.

Volg Leni op Linkedin 

Deze blog rechtstreeks in je mailbox ontvangen?